Rólunk

HUMOR, NOSZTALGIA, VARÁZSLAT
Kovács Karolina Design
DSC03890 új

Egy öreg fazekas mondogatta nekem: „Kislány! Ebben a szakmában szép lehetsz, de okos nem.” És milyen igaza volt! Egy kerámiatárgy elkészítéséhez alázat, fegyelem és türelem kell. A kemence nyitása mindig izgalmas pillanat, hisz ekkor dől el, mit és hogyan csináltunk. Ott mérhetjük le munkánk eredményét.

Mindig is volt valami vonzó számomra a kerámiában. Tetszett, hogy egy marék sárból mit lehet kihozni: olyan valamit, ami értéket ad, emellett hagyományt őriz. Kamaszkorom útkereső időszakában csöppentem a családi vállalkozásba. Akkoriban a legfőbb célunk a hagyományőrzés volt. Apukám volt a szakma ásza a szememben, anyukám pedig a vállalkozás motorja, ugyanakkor mindketten a szorgalom megtestesítői. Legjobban díszíteni szerettem. Jól rajzoltam, hamar megtanultam az íróka és a karcoló használatát – így az összes magyar motívumot is. De a régi formák és díszítmények ismerete csak a kezdet volt, egy biztos alap a továbblépéshez…

Azt vallom, hogy...

a jó ízlésre és a hagyományok őrzésére – akárcsak az ökológiai tudatosságra vagy a kulturális identitásra – nevelni kell. Manapság könnyen megfeledkezünk róla, hogy tárgyaink a mindennapok hű kísérői, környezetünk meghatározói. Edényeinkben, csészéinkben, tányérjainkban fel kell ismernünk a humánum értékét. Használat közben érzékeljük anyagát, színét, formáját! Ezért munkámban arra törekszem, hogy az emberi tartalom összhangban legyen az anyag, a forma, a hasznosság, a gazdaságosság és az esztétika törvényeivel. Nevezhetjük akár harmóniateremtésnek az érzelmi és a tudatos világunk között.

A tárgytervezés nekem közérzettervezés is. Hagyományokon és tapasztalaton alapul. Hiszen csak úgy tud jót tervezni az ember, ha ismeri elődei munkáját. Levonta a következtetéseket, tapasztalatot szerzett, tanult nemcsak saját, de az ő hibáikból is. Mezőtúri lévén ezt testközelből megélhettem, és ez nagy büszkeség számomra. Nem véletlen, hogy a Túri fazekasság az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének reprezentatív listájára került. A hely gazdag múltja a bizonyíték arra, hogy egy szép tárgy értékmérője, jelzője lehet társadalmi fejlődésünknek, meghatározója közérzetünknek. Közvetlenül hat a reflexeinkre és a tudatunkra. Szeretném, ha munkáim nemcsak funkcionálisak, praktikusak, esztétikusak, de szerethetőek és érzelmileg motiválóak is lennének.

Kovács Karolina

Három soros hosszabb idézet helye akár

Kecső Krisztián vagyok, Karol férje. Én üzemeltetem a webáruházat, az én feladatom a megrendelések kezelése, csomagolás, futár rendelés, és minden egyéb ami felmerül a megrendelésekkel kapcsolatban. Legfontosabb célunk, hogy mindenki aki nálunk vásárol elégedett legyen a termékeinkkel, és a szolgáltatásainkkal. Azon dolgozunk, hogy ennek minden alkalommal megfeleljünk.

DSC03904 új

Hogyan készítjük?

A tervek sokszor egy vázlattal, firkával kezdődnek. A formák kialakítása a hagyományok illetve tapasztalat alapján testesülnek meg.

Mindig figyelnünk kell a zsugorodásra – a tárgyak 10%-kal kisebbek lesznek a végén. Az alapanyag vörös agyag – alacsonytüzű. Ahhoz, hogy krémszínű alapot kapjunk engóbba (kaolin tartalmú földfesték) mártjuk, majd hagyjuk megszáradni. Száradás után következik az első égetés. 960 °C-on. Ekkor még átereszti a vizet, csak arra alkalmas, hogy virágot ültessünk bele.

Ezután díszítjük színes festékekkel, mázakkal, ecsetet és írókát használunk. Díszítés után mázoljuk. Általában színtelen fényes mázba mártjuk, mintha folyékony üveggel vonnánk be a tárgyakat. Egy újabb égetés, és kész. Eddig 11-szer fogtuk meg, de csomagolással, postázással ez a szám a többszöröse lehet, mire eljut hozzád.